Vi byter namn till Yetric AB. Läs mer om vad det innebär på yetric.com
logotype

80 Ridge Street Media

Vi är experter på User Experience

Användaren i fokus. Effektivare appar. Bättre lönsamhet.

Foto från Revet, Jonstorp

De största nyheterna från Apples WWDC Keynote 2014

Publicerad av   i Nyheter

Igår startade WWDC i San Francisco. WWDC är Apples utvecklarkonferens med stort fokus på nya verktyg för utvecklare och de senaste versionerna av Apples operativsystem iOS och Mac OS X. Här tänkte vi lista de största och mest omtalade nyheterna från gårdagens keynote.

iOS 8 och  Mac OS X 10.10 Yosemite

Apple visade upp de senaste versionerna av iOS och Mac OS. Den senaste versionen av iOS är iOS8 och har många nyheter, många av dem under ytan för utvecklare, men också en hel del för vanliga användare. Läs mer om iOS8 här.

Den nya versionen av Mac OS X kommer heta Yosemite. Nya Mac OS X 10.10 kommer släppas i höst, men för första gången kommer de ha ett beta-program man kan ansöka till om man vill vara med och testa operativsystemet innan det släpps.

Swift

Den stora bomben på WWDC var Swift. Swift är ett nytt programmeringsspråk designat för att vara snabbt, säkert och modernt (exempelvis med live coding). Swift fungerar att använda redan idag i XCode 6 Beta och du kan köra Swift parallellt med Objective-C i dina OSX eller iOS-appar.

App Bundles

En efterlängtad nyhet är att utvecklare nu kan erbjuda så kallade bundles med appar i App Store. Det kommer göra att man kan erbjuda användare att köpa flera ihopbundlade appar till ett rabatterat pris. Förvänta dig Toca Boca-bundles och andra populära grupper av appar i App Store.

Betatest av appar med TestFlight

Apple köpte tidigare i år upp TestFlight, en plattform för att enkelt hantera betatest av sina appar. Nu har de integrerat in TestFlight i sitt ekosystem. TestFlight gör det enklare för utvecklare att pusha ut beta-versioner av sina appar till användare som är med och testar innan man lanserat sin nya app på App Store. Detta har vart väldigt smärtsamt förut och kommer med allra största säkerhet göra iterationstiderna snabbare för många apputvecklare.

Family Sharing på iOS

Alla som har barn som gillar att använda en iPad eller iPhone vet hur krångligt det är med app-köp inom familjen. Nu lanseras Family Sharing iom iOS8. Upp till sex familjemedlemmar kan dela på filmer, appar, musik och böcker mellan sina olika Apple ID. Inköp på barnens konton kan hanteras av föräldrar och antingen spärras helt och hållet eller godkännas per inköp i realtid.

QuickType

Ett annat fokus är att du ska kunna skriva fortare på din iOS-enhet. Det vill Apple att du gör med hjälp av QuickType. QuickType försöker komma på vilket ditt näst ord är. Vid launch stöds inte svenska, men 14 olika regioner kommer stödjas vid launch.

iCloud Drive

iCloud Drive är Apples version av Dropbox. Tanken är givetvis densamma. Du delar dokument mellan dina enheter via en gemensam drive i molnet som automatiskt uppdateras på alla enheter när ett delat dokument ändras.

HealthKit

Några av de mest populära apparna för iOS är hälsoappar, ex LifeSum eller RunKeeper. Nu lanseras HealthKit iom iOS8. HealthKit kommer finnas som en “Health”-app på din iPhones hemskärm och erbjuda vyer där du enkelt kan följa dina viktigaste hälsovärden på en daglig basis. Tredjepartsappar kommer kunna dela detta data för att kunna förbättra sina användarupplevelser.

HomeKit

Med HomeKit och iOS8 blir det möjligt att kontrollera tredjeparts-gadgets som lås, lampor, termostater osv med sin iOS-enhet. Tanken är exempelvis att man kan gruppera appar som sköter hemmet så man kan berätta för Siri att “Nu går jag och lägger mig” och då låses dörren, lamporna släcks och termostaten drar ned temperaturen.

Extensibility

En efterlängtad funktion i iOS8 från utvecklare är möjligheten att låta sin app dela med sig av funktionalitet till andra appar. En stor sak enligt oss är möjligheten att bygga extensions för Safari i iOS8, Apple visade upp en Bing och Pinterest extension. Vi ser framför allt stora möjligheter för delning, kanske äntligen kan vi så en Buffer-integration i Safari på iOS.

Metal

iOS är en av de absolut största spelplattformarna. De tar seriöst på 3D-spel. Under keynoten visades Metal upp. Metal är en teknologi för att öka prestandan för 3D-spel på iOS8. Electronic Arts (EA) och Epic Games (Unreal Engine) visade upp exempel där Metal gjort underverk för grafiken.

Vilken nyhet tyckte du var mest intressant på gårdagens keynote?

Kategorier

Nyckelord

Kommentarer

Vill du lära dig mer om User Experience?

Anmäl dig till vår nyhetslista så får du tips direkt till din e-post.

Vill du lära dig mer om User Experience?

Anmäl dig till vår nyhetslista så får du tips direkt till din e-post.

Några av våra kunder


Senaste på bloggen

På vår blogg kan du läsa våra tankar kring User Experience.


80 Ridge Street Media AB

Bättre och mer effektiv webb och appar med fokus på User Experience, Product Management, SEO, Webbutveckling. Knivsta, Uppsala.

Åsgatan 80
74145 Knivsta, Uppsala
Telefon 0735-336699
E-post info@ridgestreet.se
Webb
Facebook ridgestreet
Twitter @80ridgestreet
Google Plus Google+