Vi byter namn till Yetric AB. Läs mer om vad det innebär på yetric.com
logotype

80 Ridge Street Media

Vi är experter på User Experience

Användaren i fokus. Effektivare appar. Bättre lönsamhet.

Foto från Revet, Jonstorp

Mobil hemsida

Publicerad av 

Allt större del av dina besökare använder mobila enheter, dvs iPhone, Android och Windows Mobile för att komma åt din webbplats. Hur möter du upp dina besökare när de kommer med en mobiltelefon till din webbsida? Att erbjuda en mobil webbplats är viktigt för att få kunderna att stanna längre och öka chanserna att konvertera dem till betalande kunder.

Hur många surfar med sina smartphones

Hur ser er webbplats ut när man använder en iPhone, iPad eller Android-telefon? Idag är de flesta hemsidor anpassade för att se bra ut när man sitter vid en bärbar eller stationär dator, samtidigt som trafiken från mobila enheter ökar dramatiskt och det finns mer än 4 miljoner Smartphones i bruk hos de svenska mobiltelefonanvändarna rapporterar MTB. Det finns siffror som säger att mer än 75% av alla som har en smartphone använder den för att surfa på webben. Det är en stor marknad som man inte vill skjuta bort. Idag är de flesta webbplatser som sagt anpassade för större skärmar och gör således hemsidan ineffektiv för de användare som kommer till er hemsida med en smartphone.

Mobila hemsidor är framtiden

Det är ingen vild gissning när man säger att i stort sett alla kommer ha smartphones snart och att trafiken byggs ut så hastigheten i de mobila näten ökar i samma hastighet som Apple, Google, Samsung med flera släpper bättre och bättre smarta mobiltelefoner. Mobila hemsidor är framtiden, kunder kommer förvänta sig att saker och ting fungerar utan problem i deras enhet, den enhet som de använder oftare och mer än sin dator för att surfa på webben. Vi är övertygade om att mobila hemsidor är framtiden och att det finns ett fönster just nu att ta täten och vinna över kunder och marknadsandelar genom att ha en webbstrategi som innehåller hur man får ett fokus på det mobila.

Vad vinner man på att ha en mobil webbsida

Med en mobil hemsida kan ni fokusera på det som är viktigt för just dina kunder när de använder din tjänst mobilt. Kanske är det olika saker som kunden försöker utföra när hon surfar in på din mobila webbplats jämfört med när hon sitter hemma i lugn och ro framför en stor skärm. Jämför banker, det är troligt att man betalar räkningar hemma framför en dator där man har alla papper och bankdosor, men det är kanske oftare man använder en mobil för att kontrollera saldo, föra över pengar mellan sina konton eller andra korta snabba uppgifter. Så för att få en effektiv mobil webbsida bör man tänka på vad som är fokus för användaren när hon använder din mobila hemsida. Det finns just nu en konkurrensfördel i att ha en väl fungerande mobil webb då många konkurrenter än inte hunnit få ut anpassade mobila webbar.

Hur gör man om sin hemsida så den fungerar i mobilen?

Det finns flera vägar att gå, du har säkert blivit kontaktad av leverantörer som lovar att de har ett system som löser alla problem. Givetvis finns inga sådana system. Man måste anpassa sig till hur det ser ut idag, vilken teknisk plattform används för er webbplats, finns det befintliga CMS:er som folk arbetar i. Utöver rent tekniska och arkitekturella beslut måste man också se till behov. Man kan bygga en helhetslösning för sin webbplats basera på så kallad responsiv webbdesign där man har en hemsida som alla kommer åt, men man väljer att anpassa hemsidan beroende på vilken typ av klient användaren har. Fördelen med denna approach är att din mobila hemsida och din traditionella webbsida är samma och du behöver bara utveckla och underhålla en webbplats och dina användare kan dela länkar mellan sig utan att fundera på om det är till den mobila hemsidan eller den traditionella hemsidan. Nackdelen med att bygga en helt responsiv webb är att det kräver att man även bygger om sin gamla webb. Dock så är det denna approach vi på Ridge Street Media förespråkar då vi tror att det är den mest framtidssäkra vägen att gå. Alternativ 2 är att bygga en egen webbapplikation för sin mobila hemsida, fördelen med det är givetvis att man kan lämna sin gamla hemsida intakt och fokusera på att få ut en mobil version av sin hemsida. Nackdelen är att underhåll blir mer komplext och man måste hantera hur länkar ska tolkas, hur gör man om en mobil kommer till den traditionella webben? Ska man vidarebefodra honom till den nya mobila webben eller ska man låta honom vara kvar på den gamla hemsidan och upplysa honom om att vi nu har en mobil hemsida. Sådana frågor kommer dyka upp om man tar den vägen, inte svåra att lösa, men tidsödande. Båda vägarna fungerar givetvis men det är också helt beroende på kontext.

Vad kan man förvänta sig av en mobil hemsida?

Med en mobil hemsida kan du bli effektivare i din kommunikation med dina kunder, du kan fokusera på det som är viktigt och undvika det som är oviktigt för en smartphone-kund. Således ökar chansen att besökare blir kunder och kunder blir återkommande kunder och återkommande kunder blir nya kunder via rekommendationer. Så en mobil hemsida är nog ett måste för alla med en seriös profil på webben då det skapar en bättre användarupplevelse.

Vi vill ha en mobil hemsida

Vi på 80 Ridge Street Media har erfarenhet av mobil webb, responsiv design och vet hur viktigt det är att man sätter användaren i fokus för att erbjuda en så effektiv och bra användarupplevelse som möjligt. Tveka inte att kontakta oss för att boka en tid så vi kan sätta oss ner och diskutera era behov för en mobil hemsida och låta oss komma med ett förslag på hur ni tar er från traditionell webb till en modern webbstrategi med mobil hemsida som ett viktigt komplement i att bygga en bättre helhetsupplevelse för era kunder.

Relaterade sidor

Vill du lära dig mer om User Experience?

Anmäl dig till vår nyhetslista så får du tips direkt till din e-post.

Vill du lära dig mer om User Experience?

Anmäl dig till vår nyhetslista så får du tips direkt till din e-post.

Några av våra kunder


Senaste på bloggen

På vår blogg kan du läsa våra tankar kring User Experience.


80 Ridge Street Media AB

Bättre och mer effektiv webb och appar med fokus på User Experience, Product Management, SEO, Webbutveckling. Knivsta, Uppsala.

Åsgatan 80
74145 Knivsta, Uppsala
Telefon 0735-336699
E-post info@ridgestreet.se
Webb
Facebook ridgestreet
Twitter @80ridgestreet
Google Plus Google+